
Ανεξήγητα uποβρύχια αντικείμενα στις Ελληνικές θάλασσες
Γράφει ο Νίκος Αποστολόπουλος
Είμαστε μόνοι στο σύμπαν; Οι πρόσφατες εξελίξεις και ανακαλύψεις στα απέραντα αχαρτογράφητα νερά του πλανήτη μας, έχουν αναζωπυρώσει αυτό το ερώτημα, ωθώντας το στα βάθη των ωκεανών μας.
Η πιθανότητα εξωγήινων μορφών ζωής που κατοικούν στα υποβρύχια βασίλεια της Γης δεν είναι απλώς θέμα επιστημονικής φαντασίας, αλλά έχει γίνει αντικείμενο σοβαρής επιστημονικής έρευνας.
Η ίντριγκα γύρω από τα μη αναγνωρισμένα εναέρια φαινόμενα (UAP, πρώην UFO) έχει επεκταθεί πέρα από τους ουρανούς, βυθίζοντας την στη θαλάσσια άβυσσο. Αναφορές και αποχαρακτηρισμένα αρχεία υποδηλώνουν ότι UAPs έχουν παρατηρηθεί να εισέρχονται στους ωκεανούς μας με εκπληκτικές ταχύτητες, βουτώντας σε βάθη που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητα από τον άνθρωπο. Με το 80% των ωκεανών μας να είναι αχαρτογράφητοι και άγνωστοι, αυτές οι θεάσεις προσφέρουν μια δελεαστική υπόδειξη ότι τα νερά του πλανήτη μας θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εξωγήινους πολιτισμούς.
Άγνωστες καταγραφές ΑΤIΑ στις ελληνικές θάλασσες
Υπάρχουν περιπτώσεις UAPs που εισέρχονται στις ελληνικές θάλασσες; Όντως, υπάρχουν κάποιες αινιγματικές περιπτώσεις ανεξιχνίαστων υποβρύχιων φαινομένων που σχετίζονται με «σκάφη», χωρίς όμως να έχουμε τις τρανταχτές περιπτώσεις όπως πολλές απ’ αυτές στο εξωτερικό. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Αιγαίο και γενικότερα η Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχές αρκετά ευαίσθητες από πολιτικοστρατιωτικής απόψεως που σημαίνει ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα άγνωστης ταυτότητας υποβρυχίων αποτελεί εξ ορισμού θέμα έρευνας εκ μέρους των αρχών και φυσικά συγκάλυψης. Με το πρώτο καταιγισμό αναφορών για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα στον ελλαδικό ουρανό στη μέση της δεκαετίας του 1940, υπήρξαν παράλληλα και κάποιες αναφορές που αναφέρονταν σε παράξενα αντικείμενα που «βουτούσαν» στην θάλασσα και χάνονταν, φώτα από το βυθό της θάλασσας που γίνονταν ορατά από πιλότους αεροσκαφών, συντριβές ιπτάμενων αντικειμένων σε θαλάσσιες περιοχές χωρίς ποτέ να βρεθούν συντρίμμια, αλλά και παράξενες λάμψεις και εκρήξεις χωρίς ποτέ να εντοπιστούν οι πηγές αυτών των εκδηλώσεων. Μια από τις πρώτες αναφορές που έχουν καταγραφεί, αφορά σε μια έκρηξη – φάντασμα, που σημειώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 1947, στις 10.55μμ στον Αργοσαρωνικό. Πλήθος κόσμου από τον Πειραιά μέχρι και τη Βουλιαγμένη αντελήφθησαν μία εκθαμβωτική λάμψη στο βάθος του Σαρωνικού, και ανατολικά της Αίγινας και των Φλεβών. Ακολούθησε σφοδρότατη έκρηξη η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη περιοχή του Πειραιά και των Λιπασμάτων.


Κατόπιν εντολής του υπουργείου των Ναυτικών, απέπλευσαν άμεσα από το λιμάνι του Πειραιά το σκάφος της ακτοφυλακής «Δίστρατον», και το ναρκαλιευτικό του πολεμικού ναυτικού «Μύκονος», και με τη βοήθεια ισχυρών προβολέων καθ’ όλην τη νύχτα, κινήθηκαν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αίγινας και Φλεβών, χωρίς ωστόσο οι έρευνες να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Το επόμενο πρωί το λιμεναρχείο Πειραιώς, διέταξε την επιφυλακή όλων των αγκυροβολιμένων ναυαγοσωστικών.
Η αστυνομική διεύθυνσή Πειραιώς, επικοινώνησε με τους παράκτιους σταθμούς χωροφυλακής οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα, δεν υπάρχει κάποιο ναυάγιο, ούτε φυσικά ναυαγοί. Ο κ. Π. Κανελλόπουλος, υπουργός Ναυτικών και δημοσίας Τάξεως, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι "..δεν υπάρχει ουδεμία συγκεκριμένη πληροφορία εν σχέσει με την σημειωθείσαν χθεν την νύκτα ισχυράν έκρηξιν..", και όπως ήταν αναμενόμενο η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Παρόμοιο περιστατικό με έντονη λάμψη και έκρηξη, όχι όμως στη θάλασσα, αλλά πάνω από την θαλάσσια περιοχή «Νερόμυλος» της νήσου Καρπάθου, θα σημειωθεί στις 4 Φεβρουαρίου 1958. Ένα νησί που θα το συναντήσουμε και παρακάτω. Σύμφωνα με την αναφορά του αστυνομικού σταθμάρχου του νησιού: «..την 9ην πρωινήν χθές, διήλθεν άνωθεν του χωρίου εις μέγα ύψος τεράστιον φωτεινών σώμα, κινούμενον με ιλλιγιώδη ταχύτητα. Τούτο μόλις έφθασεν άνωθεν της παραθαλασσίας τοποθεσίας «Νερόμυλος» εξερράγη με εκτυφλωτικήν λάμψιν». Και όπως ήταν αναμενώμενο «Αί αρχαί διαξέγουν ερεύνας διά την ανεύρεσιν των τεμαχίων του εκραγέντος αντικειμένου». Την ίδια χρονιά η εφημερίδα ΒΗΜΑ της 6ης Μαρτίου 1958 αναφέρει: «Κατά πληροφορίες εκ Πάργας, οι κάτοικοι της παραλιακής αυτής κωμοπόλεως είδον σήμερον διά γυμνού οφθαλμού να κινείται εις την επιφάνειαν της θαλάσσης του Ιονίου πελάγους μαύρον αντικείμενον, το οποίον έτρεχε με ταχύτηταν διάττοντος αστέρος. Τούτον κατά την πορείαν του δεν επροκάλει θόρυβον». Λάμψη και ισχυρός κρότος, θα σημειωθεί ένα χρόνο αργότερα και στην Κάλυμνο, στις 9 Δεκεμβρίου, όταν μία λάμψη κυανού χρώματος που θα διαρκέσει 30 περίπου δευτερόλεπτα, θα γίνει ορατή από τους κατοίκους του νησιού, ενώ ακολούθησε ισχυρός κρότος άνω του ενός λεπτού ο οποίος «εδόνησε την νήσον».
Τον Νοέμβριο του 1963, ένα φλεγόμενο σώμα μεγάλου μεγέθους και με έντονη λάμψη, θεάθη να κινείται στον ουρανό και να πέφτει στη θάλασσα, στην περιοχή Σκαλοχώρι, 58 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης, μεταξύ 19.00 και 20.30μμ. Το γεγονός καταγράφηκε από δύο άτομα, τον δικηγόρο Αθηνών κ. Θ. Σαρίκα, και τον συνάδελφό του κ. Σαρλά. Και οι δύο αντελήφθησαν ένα ουράνιο σώμα να κινείται από νοτιοδυτικά προς βορειοδυτικά, αρκετά αργά σε σχέση με αυτή των μετεωριτών, να χάνετε πίσω από το όρος που βάδιζαν, και με καθοδική πορεία προς την θάλασσα. Στις 16/2/1966, σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της 17/2/1966, «άγνωστης εθνικότητας αεροσκάφος κατέπεσε φλεγόμενο» σε απόσταση 2-3 χιλιόμετρα ανοιχτά του κόλπου Μύρτου στην Κεφαλονιά. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για πτώση «φωτεινών αντικειμένων» τα οποία αντελήφθησαν δύο ντόπιοι που θεώρησαν ότι ήταν αεροπλάνο. Οι έρευνες απέβησαν άκαρπες και το φαινόμενο αποδόθηκε σε «φωτοβολίδες ή βεγγαλικά». Στην Μυτιλήνη και πάλι, πέντε χρόνια αργότερα, στις 18 Ιουλίου 1968, θα σημειωθεί μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις, όταν έντεκα συνολικά σκάφη θα «χτενίσουν» επί δύο ώρες την θαλάσσια περιοχή Νεαπόλεως, για να ανεύρουν ένα αεροπλάνο το οποίο…δεν έπεσε ποτέ! Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, τα παιδιά και ο δάσκαλος μιας κατασκήνωσης της περιοχής, εντόπισαν τις πρωινές ώρες, ένα αεροσκάφος το οποίο αφού έχασε ύψος έπεσε στην θαλάσσια περιοχή Νεαπόλεως. Κανένα όμως σήμα κινδύνου δεν έλαβε ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου που βρισκόταν πλησίον της περιοχής, ενώ οι έρευνες υπήρξαν άκαρπες. Σύμφωνα με τις εικασίες, αφού επίσημο πόρισμα δεν υπήρξε, ο δάσκαλος με τα παιδιά υπήρξαν θύματα μαζικής οφθαλμαπάτης! Ο Γιώργος Μπαλάνος, στο βιβλίο του Άλλοι Ωκεανοί, Άλλοι Κόσμοι, αναφέρει την περίπτωση ενός ατόμου που ψάρευε σε μια βάρκα έξω από το Μεσολόγγι το καλοκαίρι του 1971 ή 1972, όταν τα νερά παρουσίασαν ξαφνικά αναταραχή και τα αφρόψαρα άρχισαν να πηδούν ολόγυρα του πανικόβλητα. Σε απόσταση είκοσι μέτρων από τη βάρκα, ένα μεγάλο αντικείμενο φάνηκε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το αντικείμενο έμεινε εκεί για μερικά δευτερόλεπτα προκαλώντας αναταραχή και μετά χάθηκε πάλι προς το βυθό. Τον Ιούλιο του 1972, το Αρχηγείο Ναυτικού θα ανακοινώσει ύστερα από αναφορές πολιτών, ότι «..στίς 16 Ιουλίου και ώραν 11.30 αναφέρθη ότι επέπλεεν αντικείμενο μήκους 2,5 μέτρων περίπου, που έμοιαζε με τορπίλλην στην θαλάσσια περιοχήν του Σαρωνικού Κόλπου δυτικά των βραχωνισήδων Πετροκάραβο..» Αφού αναφέρει το θαλάσσιο στίγμα του αντικειμένου, η ανακοίνωση κλείνει, εφιστώντας την προσοχή των ναυτιλλομένων. Καμία άλλη ανακοίνωση δεν θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες από το Αρχηγείο, όπως και καμία απάντηση στο ερώτημα: Γιατί μία τορπίλη μπορεί να «κόβει» βόλτες στο Σαρωνικό Κόλπο;
Την δεκαετία του 1980, θα καταγραφεί η πιο γνωστή ίσως περίπτωση ΑΤΥΑ στην Ελλάδα, η οποία θα αναφερθεί σε αρκετές εφημερίδες, και θα αναδημοσιευθεί και σε πολλά περιοδικά και βιβλία του ανεξήγητου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες πολιτών, το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 1984, υπήρξαν ενδείξεις ότι μικρό αεροσκάφος έπεσε στη θάλασσα και βυθίστηκε, στα ανοιχτά του χωριού Μύρτος της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, όπως έγραψε το φύλλο της εφημερίδας «Τόλμη» του Ηρακλείου, οι λιμενικές αρχές του Λασιθίου βρισκόντουσαν σε κινητοποίηση για να εξακριβώσουν εάν έχουν βάση οι ισχυρισμοί κατοίκων του χωριού Μύρτος Ιεράπετρας, κατά τους οποίους στις 4.20 το απόγευμα είδαν άγνωστο αντικείμενο να πέφτει φλεγόμενο στη θάλασσα, 4 μίλια νοτιοδυτικά του χωριού. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι είδαν το αντικείμενο να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα και να δημιουργείται τεράστιος πίδακας νερού 50 μέτρων. Ειδοποιήθηκε ο Λιμενικός Σταθμός Ιεράπετρας και το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου, ενώ καΐκι από την περιοχή προσπάθησε να πλησιάσει το σημείο όπου βυθίστηκε το άγνωστο αντικείμενο, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στη θάλασσα. Στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του Ηρακλείου δεν γνώριζαν τίποτα για πτήση εκείνη την ώρα, ενώ τίποτα δεν γνώριζε και ο Σταθμός Χωροφυλακής Μύρτου, πέρα από τις πληροφορίες που έδωσαν οι κάτοικοι. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 17 Ιανουαρίου 1985, θα υπάρξει νέα κινητοποίηση των Λιμενικών Αρχών και του υπουργείου Ναυτιλίας εξαιτίας μίας φωτιάς - μυστήριο, μεταξύ Νισύρου και Τήλου. Την φωτιά και την έκρηξη που ακολούθησε, αντελήφθη πρώτος ένας πιλότος αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας που ειδοποίησε σχετικά το θάλαμο Ερεύνης και Διασώσεως του υπουργείου Ναυτιλίας. Ο θάλαμος με τη σειρά του ενημέρωσε τις Λιμενικές Αρχές όλων των Δωδεκανήσων, ενώ παράλληλα ειδοποιήθηκαν τα παραπλέοντα εμπορικά σκάφη και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου της Αεροπορίας, το οποίο έστειλε αεροσκάφος κι έψαξε την περιοχή χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τις 2.30 πρωινή, με τη βοήθεια φωτιστικών βολίδων. Η επιβεβαίωση του πιλότου ήρθε λίγο αργότερα, όταν δύο νεαροί που βρίσκονταν στην ακτή της Νισύρου, είδαν την φωτιά χωρίς να μπορούν να εντοπίσουν την προέλευση της, όπως τουλάχιστον τηλεγράφησε στο υπουργείο Ναυτιλίας το Λιμεναρχείο της Ρόδου. Μια άλλη περίπτωση, μάλλον ΑΤΥΑ, η οποία όμως δεν ερευνήθηκε πλήρως επειδή δεν ανευρέθηκαν οι μάρτυρες είναι η παρακάτω που προέρχεται από την εφημερίδα «Απογευματινή» με ημερομηνία 5/10/1989: «Άγνωστο αντικείμενο στη θάλασσα της Μήλου.
Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί οι λιμενικές αρχές ύστερα από σήμα του πλοιάρχου με παναμαϊκή σημαία πλοίου «ΧΟΠ 2», με το οποίο ανέφερε πτώση αεροσκάφους στη θάλασσα. Ο πλοίαρχος του «ΧΟΠ 2» Ιωάννης Γάλαρης είπε ότι χθες το πρωί στις 9.30 είδε κάτι να πέφτει στη θάλασσα αλλά δεν μπόρεσε να διαπιστώσει αν ήταν αεροσκάφος, μετεωρολογικό φαινόμενο ή άγνωστης ταυτότητας αντικείμενο. Από εκτεταμένη έρευνα που έκανε σκάφος του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή νότια της νησίδας του Αγίου Γεωργίου δεν διαπιστώθηκε η πτώση αεροσκάφους. Ο Βʼ μηχανικός του πλοίου είπε ότι είδε κάτι να πέφτει στη θάλασσα μέσα από καταιγίδα και να αφήνει πίσω του δύο έντονες γραμμές οι οποίες παρέμειναν στον ουρανό για τριάντα περίπου λεπτά. Ο ασυρματιστής του πλοίου πάντως Ιωάννης Κοντογεωργάκης είπε ότι για δέκα λεπτά περίπου η θάλασσα έβραζε και ύστερα από 45 λεπτά περίπου είδε δύο αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας να πετάνε με κατεύθυνση τη Κίμωλο». Στις 13/4/2000 διαβάζουμε στην ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Αναστάτωση προκλήθηκε χθες το απόγευμα στις αστυνομικές, λιμενικές και πυροσβεστικές αρχές της Χαλκιδικής έπειτα από αναφορά δύο ατόμων για πιθανή πτώση στρατιωτικού ή μικρού ιδιωτικού αεροσκάφους στην θάλασσα». Στην περιοχή του Αγίου Μάμα μια γυναίκα είχε δει ένα αεροπλάνο να πετά επικίνδυνα χαμηλά βγάζοντας καπνό και στο Βατοπαίδι ένας άντρας ανέφερε ότι είδε ένα «αεροσκάφος, πιθανότατα πολεμικό, να βουτά πάνω από την Κασσάνδρα, κατευθυνόμενο προς το Θερμαϊκό». Μια πιο πρόσφατη θέαση ενός κατοίκου από τα Πηγάδια Καρπάθου θα έρθει στις 21 Δεκεμβρίου του 2012, στις 20.55 το βράδυ. Η μαρτυρία έρχεται από το Διεθνή οργανισμό της NUFORC με τίτλο ''Big white shining thing crashed in the Aegean Sea between Karpathos and Rhodes''.
Σύμφωνα με την μαρτυρία: «Κάποια στιγμή είδα κάτι λευκό και λαμπερό να πετά πάνω από τη πόλη του νησιού (τα Πηγάδια Καρπάθου). Κινούταν χαμηλά και σιωπηλά, περίπου στα 1200 με 1500 μέτρα από το έδαφος και είχε το μέγεθος ενός αεροπλάνου. Ήρθε κατευθείαν από τα νοτιοδυτικά και είχε το κλασικό σχήμα ενός μετεωρίτη, αλλά δεν νομίζω ότι ήταν ένας μετεωρίτης. Ήταν λαμπερό λευκό, ταχύτατο και σε γωνία που πίστευα ότι θα συντριβεί στο ακρωτήριο ακριβώς βόρεια των Πηγαδιών. Όμως πέρασε πάνω από την κορυφή του ακρωτηρίου, και εκεί σε ύψος 500 μέτρων αποκολλήθηκε ένα λαμπερό κόκκινο φως που έπεσε στην ανατολική πλευρά του νησιού. Το κύριο σώμα συνέχισε τη πορεία του και πρέπει να συνετρίβη στη θάλασσα μεταξύ Κάρπαθου και Ρόδου. Περίμενα να ακούσω κάποιο θόρυβο την στιγμή της συντριβής στο νερό, αλλά δεν ακούστηκε τίποτα. Πάντως, λίγο πριν πέσει το κόκκινο μέρος, το κύριο σώμα φάνηκε να περιστρέφεται κατά 90 μοίρες και να πετάει καθοδικά προς τα πλάγια».
Μήπως τελικά το μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητας κρύβεται κάτω από τα κύματα και όχι πέρα από τα αστέρια;
Μήπως δεν είμαστε τόσο μόνοι όσο νομίζουμε ότι είμαστε στο σύμπαν; Μήπως «εξωγήινοι» είναι παντού γύρω μας; Ίσως τελικά «κάποιοι» έχουν μελετήσει την ανθρώπινη ύπαρξη και έχουν ανακαλύψει έναν τρόπο να ζουν ανάμεσά μας αρκετά ώστε να δημιουργήσουν το νέο τους σπίτι κάτω από τη θάλασσα.
Εφημερίδα Έθνος, 1/2/1947
Εφημερίδα Αθηναική, 5/2/1958
Εφημερίδα Απογευματινή, 10/12/1959
Εφημερίδα Ακρόπολις, 6/11/1963
Εφημερίδα Ακρόπολις, 19/7/1968
Εφημερίδα Βραδυνή, 20/7/1972
Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 31/12/1984
Εφημερίδα Τα Νέα, 17/1/1985